Oversætterpar får treårigt arbejdslegat

Babelfisken vil gerne sige stort tillykke til Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad, der netop har modtaget Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat for deres fantastiske oversætterindsats.

Legatudvalget for litteratur besluttede at tildele legatet, selvom de to oversættere ikke havde søgt. Som begrundelse skriver udvalget følgende:

Judyta Preis og Jørgen Herman Monrad er ordkunstnere. De har de senere år oversat en række centrale værker fra det tyvende århundredes mellemeuropæiske litteratur fra polsk og tysk, så som Thomas Mann, Stefan Zweig, Franz Kafka og Bruno Schultz, og ofte udstyret dem med velskrevne og læsværdige efterord. De skriver smukt, præcist og med klang og rytme og det i et sprog, der er teksternes kunstneriske niveau værdigt. Det er en gave for danske læsere at kunne læse disse bøger på modersmålet.

Mødet mellem det fremmede og det danske behersker Preis og Monrad på en så overbevisende og kompromisløs måde, at man som læser frydes og altid føler sig helt hjemme i sproget, og samtidig får påvirkningen udefra det danske sprog til at vokse og beriges. Sådanne oversættelser vil vi gerne se mange flere af, og derfor har vi besluttet at give oversætterparret Preis og Monrad et treårigt legat.

Legatudvalget har herudover uddelt treårige legater til syv forfattere og øvrige arbejdslegater til 234 forfattere, illustratorer og oversættere. I alt er der i år blevet uddelt legater og stipendier for 29,2 millioner kroner.

[Kilde: Statens Kunstfonds hjemmeside, 19. maj 2014]

This entry was posted in Nyheder og begivenheder and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s